Cei care ne critică, ne oferă karma lor pozitivă

De multe ori am observat că preluăm calitățile oamenilor la care ne gândim sau cu care vorbim. De aceea, ideal ar fi să trăim în prejma oamenilor pe care îi admirăm sau măcar să ne gândim și să vorbim despre oameni de succes.

Cu cât mai mult egoism și invidie ascundem în noi, cu atât mai complicat ne este să vorbim de bine pe cineva. Cei care
ne critică, ne oferă karma lor pozitivă și o iau pe a noastră negativă. De aceea, se considera că este bine să fim criticați și eventual periodic să ne mai și autocriticăm. Spovedania, întâlnită în mai toate religiile, este tot o autocritică.

Una dintre calitățile minții este capabilitatea de a se justifica în orice situație. Cu cât mai scăzut este nivelul omului, cu atât mai multe justificări veți auzi de el. Chiar și după cea mai tristă crimă, o asemenea persoană se justifică fără a roși.

Unul dintre principalii indicatori ai personalității cu un nivel înalt de dezvoltare, este capacitatea de a asculta liniștiți critica care ne este adresată.

În același timp trebuie să avem în vedere că, gândurile decid vorbele și nu este bine să gândim rău despre nimeni. Cu cât mai multe gânduri haotice ne vin în cap, cu atât mai multe vorbe nesăbuit vor veni pe limbă. Cel care gândește clar, vorbește clar.

 


Omul este produsul gândurilor lui;
el devine ceea ce gândește.
Mahtama Ghandi

 

Lăudăroșii nu obțin prea multe în viață

Cum funcționează dialogul cu karma noastră? Se spune că dacă ne-am pus ceva în gând, dacă vrem să realizăm ceva important, e bine să nu spunem nimănui despre acest lucru.

Imediat ce am împărtășit această informație, am scăzut la jumătate șansele ca acest lucru  să se întâmple și să avem succes. Mai ales dacă am spus unei persoane invidioase sau zgârcite.

De ce oamenii care vorbesc mai puțin obțin mai multe? Ei nu își pierd energia.

O altă regulă simplă legată de vorbire este că dacă am făcut un lucru bun pentru cineva, apoi ne-am lăudat cu asta în fața altor oameni, pierde karma pozitivă și toate efectele pozitive pe care le-am obținut în urma binefacerii.

Lăudăroșii nu obțin prea multe în viață. De aceea, nu trebuie niciodată să ne lăudăm cu realizările noastre, pentru a nu pierde roadele pe care le-am câștigat până acum.

 


Pesimistul vede dificultăți în orice oportunitate.
Optimistul găsește oportunități în orice dificultate.
Winston Churchill

 

Vorbim mai puțin și gândim mai mult

O regulă a vorbelor bine gândite este să numărăm până la 10 înainte de a spune ceva. Poate părea prostește. La început nu vom putea număra nici până la 3. Pe de altă parte, dacă vom răspunde după o mică pauză, răspunsul nostru va fi mult mai rațional, pentru că primul lucru care ne trece prin cap, când suntem criticați este
dorința de a ne justifica și de a da o replică imediat.

Așa că, mai întâi, gândim 5 – 10 secunde înainte de a răspunde. În plus, în acest mod vom mai reduce și fluxul de emoții.

În biografia marilor personalități este scris că ei nu răspundeau niciodată direct la învinuiri și se străduiau să nu spună nimic la nervi. Ei amânau discuția pentru altă zi, dau chiar până în momentul când se calmau spiritele. Ei știau- atâta timp cât ura și iritarea le influențează vorbele, urmările vor fi triste, sau chiar distructive.

 


Teme-te mai puţin , speră mai mult;
mănâncă mai puţin , mestecă mai mult;
vaietă-te mai puţin , respiră mai mult;
vorbește mai puţin , spune mai mult;
iubește mai mult şi toate lucrurile bune vor fi ale tale.
Proverb suedez

 

Să nu jucăm teatru, să fim noi înșine

A doua regulă a vorbelor inteligente este să nu cădem în extreme. Dumnezeu se manifestă în detalii, iar Satana în extreme. Nu trebuie să ne jurăm că de acum înainte vom fi muți ca peștii. Mai ales dacă conform naturii suntem extrovertiți, acest lucru ne poate dăuna. Dacă natura noastră se manifestă prin faptul că vorbim mult, atunci să o facem în așa fel încât cei din jur să primească doar foloase din asta. Să fim deschiși, binevoitori și cel mai important este să trăim conștiincios și nu superficial.

Este util să ținem minte că nivelul nostru de evoluție este stabilit și de faptele mici și aparent neimportante, de exemplu cum reacționăm la agresivitatea unei persoane de la magazin sau ce emoții încercăm când suntem criticați fără motiv.

 


De îndată ce ți-ai înlocuit gândurile negative cu unele pozitive,
vei începe să obții rezultate pozitive.
Willie Nelson

 

Nivele ale vorbirii

Omul cu un nivel spiritual înalt, nu are satisfacție când vorbește urât despre cineva, sau când vede sau aude ceva rău.

Acesta poate să aibă senzația că a fost murdărit cu noroi. Un asemenea om spune adevărul prin cuvinte frumoase. Fiecare vorbă este gândită, și fiecare vorbă aduce armonie în lume.  În discuțiile lui deseori se regăsește umorul pe seama sa.

Oamenii cu un nivel spiritual mai puțin evoluat  sunt foarte sensibili la critica la adresa lor, ei ore întregi pot să vorbească despre sex, bani, înflorirea economiei, politică, să povestească despre lucruri frumoase etc. De obicei ei vorbesc repede. Au un umor pervers, în general legat de sex. La începutul discuției simt o împlinire și un elan puternic, iar la finalul discuției se simt pustii, goliți de conținut.

Există și cei care în ignoranță utilizează un vocabular plin de jigniri, pretenții, amenințări, cuvinte necenzurate etc. Toate vorbele sunt îmbibate cu ură. Când un asemenea om deschide gura, se creează impresia că în cameră a intra un miros neplăcut.  De aceea, dacă unui astfel de om i se va spune ceva de bine, lui i se poate face rău sau va reinterpreta binele ca o rea intenție.

Asemenea oameni de obicei conștient sau inconștient îi provoacă pe alții, încercând să le inducă energia negativă, iritare, supărare, invidie etc. Au un umor negru, plin de bătaie de joc și haz pe seama durerii altora. Ei trăiesc o iluzie totală. Asemenea oameni sunt vindecați de Univers cu lovituri puternice sau cu boli. Capătă repede boli psihice. Cu ei nu trebuie nici măcar să stai alături, cu atât mai puțin să comunici.

De obicei, în marea noastră majoritate, ne situăm undeva la mijloc între cele două nivele spirituale. Important este să menținem întotdeauna un trend pozitiv, de evoluție, iar acest lucru depinde mulți factori din viața noastră:

Anturaj

De exemplu, dacă comunicăm cu un om pasionat, putem observa că doar în câteva clipe suntem atrași în discuții în care îi judecăm, de exemplu, pe politicieni. Chiar dacă cu 10 minute în urmă nu aveam nicio legătură cu aceștia.

Locații

De exemplu la cazino, în cluburile de noapte, lângă berării. Este greu să-ți imaginezi acolo discuții de suflet. Dacă locul este îmbibat cu ignoranță, atunci și discuțiile vor fi pe măsură.

Timp

De exemplu de la ora 21.00 până la 02.00, este timpul ignoranței, de aceea la aceste ore vrei să pierzi timpul în locuri ignorante, să privești filme proaste, etc.

Dimineața este mai înțeleaptă decât seara. De mult s-a constat că deciziile pe car ele iei seara, le regreți dimineața.

De aici vine o regulă simplă: nu lua niciodată seara decizii importante și vorbește cât mai puțin în această perioadă. Asta îți va face viața mai fericită și te va scăpa de multe probleme. Nu degeaba natura doarme în acest răstimp. Ați auzit păsări cântând la această oră?

 


Am descoperit că atunci când iubești viața,
viața te iubește și ea la rândul ei.
Arthur Rubinstein

 

Test

La sfârșitul săptămânii să facem un test. Ce limbaj, gândire și fapte au predominat în ultimele 7 zile?

Dacă au fost sentimentele pozitive, vom observa cu ușurință cum viața noastră s-a umplut de armonie. Dacă au fost sentimente negative, vom avea ca rezultat boală, depresie și nefericire.

 


Cel mai fericit om e acela ce face fericiți un număr cât mai mare de oameni.
Tolstoi

 

Scapă de pretenții

Primul pas spre iubire este recunoștința. În lumea asta sunt puțini cei care sunt recunoscători. În general, toată lumea are pretenții, într-o formă sau alta. Este important să ținem minte că dacă nu suntem recunoscători, începem să criticăm, să prezentăm pretenții, chiar fără să ne dăm seama. Tot ce facem fără dragoste, aduce doar nefericire.

În momentul în care apar pretențiile, centrul inimii noastre se blochează. Cele mai dese pretenții sunt pe destin, pe cei din jur, pe nemulțumirea față de tine și față de lume. Pretențiile se manifestă nu doar prin cuvinte, dar și prin gânduri, prin tonul vocii, prin stilul de a comunica, prin relația față de viață.

Fiecare dintre pretențiile noastre au o natură distructivă, ele ne fură energia și ne închid inima. Adevărata smerenie este manifestată prin faptul că acceptăm orice situație. Multă lume înțelege smerenia ca pe ceva fățarnic: te-a lovit pe un obraz, întinde-l pe al doilea. Este vorba despre starea interioară. Trebuie să primim orice cadou al destinului, oricare ar fi el.

 


Să ne ridicăm și să fim recunoscători pentru că,
chiar dacă nu am învățat multe astăzi,
am învățat măcar puțin, și dacă nu am învățat puțin,
cel puțin nu suntem bolnavi,
iar dacă suntem bolnavi, cel puțin nu am murit;
așadar, să fim recunoscători.
Buddha

 

Fiecare încercare ne este dată pentru a lucra asupra noastră

Cu cât mai puțin armonioși suntem, cu atât mai încordați ne simțim, cu atât mai dure sunt lecțiile pe care le primim.

Imediat cum apare acceptarea situației, începem să ne relaxăm, și asta înseamnă că situația se rezolvă repede.

Unele cărți spun că nu putem scăpa de o boală până când nu o acceptăm. Este primul pas spre lecuire, și către rezolvarea oricărei probleme. Dacă nu acceptăm situația, mai mult de 90% din energia noastră se pierde pe emoții. Organismul nostru poate face față oricărei boli. De asemenea putem face față oricărei situații și putem ieși învingători din ea.

Dacă ni se dă o provocare, înseamnă că o putem depăși. Dumnezeu nu ne dă încercări care nu sunt în puterile noastre. În schimbul pretențiilor ar trebuie să învățăm să mulțumim pentru toate încercările. Pretențiile sunt primul pas spre boli și nefericire.

 


Gândirea pozitivă, spre deosebire de cea negativă,
te va determina să faci orice lucru mai bine.
Zig Zaglar

Încearcă și vei reuși 🙂

1 Comment

  1. Da, din păcate, de cele mai multe ori nu știm să relaționăm corect cu semenii noştri,

Write A Comment