Alunițele sunt creșteri des întâlnite pe piele, care sunt, de obicei de culoare maro. Ele pot apărea oriunde pe piele, fie câte una singură, fie în grupuri. Cele mai multe apar în copilărie, iar acestea se pot dezvolta sau își pot schimba culoarea în timp. Alunițele apar atunci când celulele din piele cresc într-un cluster, în loc să fie răspândite pe întreaga piele. Celule, numite melanocite, produc pigment care conferă pielii culoarea sa naturală.

Cele mai multe alunițe sunt inofensive. În cazul în care o aluniță de pe corpul nostru are următoarele caracteristici, este cel mai probabil, ca nu trebuie să ne facem griji:

 • Au o singură culoare – cel mai des maro, dar o aluniță poate fi și cafenie, neagră, roșie, roz, albastră, în tonuri ale culorii pielii sau incolore.
 • Au o formă rotundă.
 • Sunt plate sau ușor ridicate.
 • Arată la fel de la o lună la alta.

O aluniță sau o nouă pată pe piele, poate fi un semn de melanom dacă are una din următoarele  caracteristici:

 • Este asimetrică, adică o jumătate este diferită fată de cealaltă jumătate.
 • Conturul este neregulat, crestat sau slab definit.
 • Culoarea variază de la o zonă la alta – are nuanțe de culori diferite.
 • Diametrul este mai mare de 6mm.
 • În timp arată diferit, își schimbă dimensiunea, forma sau culoarea.

În aceste cazuri cel mai indicat este să vizităm un profesionist în îngrijirea sănătății.

În cazul în care alunițe ne deranjează doar din punct de vedere estetic, există mai multe metode naturale de a le trata natural acasă.

 

 1. Oțet de mere

Aplicând oțet de mere natural/organic/bio pe alunițe, zi de zi, ne poate ajuta la eliminarea acestora prin formarea unei cruste peste alunițe, crustă care în timp va cădea. Tratăm doar câte o singură aluniță o dată şi abia după ce scăpăm de aceasta trecem la următoarea.

Îmbibăm un disc de bumbac sau un colț al unui prosop de hârtie în oțet de mere și tamponăm ușor zona în care se află alunița. Facem acest tratament seara și lăsăm oțetul de mere să acționeze peste noapte.

Dacă dorim să protejăm zona din jurul aluniței, aplicăm puțin ulei de nucă de cocos, aloe vera, etc.

Femeia din filmulețul prezentat mai jos a scăpat de o alunita de pe față în cinci zile.

 

 1. Ananas și sare de mare

Acidul citric natural din ananas ne ajută la dizolvarea alunițelor, în timp ce sarea de mare ne ajută la îndepărtarea stratului uscat al pielii pentru a deveni mai fină și mai curată.

Tehnica de aplicare este aceiași ca și la oțetul de mere.

 

 1. Suc de mere acre

Alunițele pot fi eliminate cu ajutorul acizilor, cum ar fi acidul citric din fructele acre: mere verzi, portocale și lămâi. Aceste sucuri de fructe pot fi aplicate peste alunițe timp de 1-2 săptămâni.

Tehnica de aplicare este aceiași ca și la oțetul de mere.

 

 1. Miere

Aplicăm miere de albine naturală/organică/bio peste alunițe în mod regulat, ca și o crema și vom obține rapid rezultate pozitive, fără efecte secundare nocive.

 

 1. Ulei de ricin și bicarbonat de sodiu

Amestecăm o linguriță de bicarbonat de sodiu cu jumătate de linguriță de ulei de ricin pentru a face o pastă. Aplicăm amestecul pe alunițe și lăsăm să acționeze peste noapte.

 

 1. Usturoi

Aplicăm o pastă de usturoi pe aluniță și acoperim cu un bandaj. Lăsăm să acționeze peste noapte și continuăm acest tratament timp de cinci zile.

 

 1. Ulei de semințe de in

Preparăm o pastă folosind ulei de semințe de in și miere de albine. Aplicăm pasta pe alunițe și lăsăm să acționeze timp de cel puțin 30 de minute.

 

Succes!

Dacă ți-a plăcut dă un click pe inimioara de mai jos și dacă ai ceva de adăugat lasă și un comentariu.

Write A Comment